Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

1. Een duurzaam en groen Diemen, waar het goed wonen, werken en ontspannen is

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

1.1 - Accent op herontwikkeling en doorontwikkeling van bestaande wijken/locaties

1.2 - Herontwikkeling/doorontwikkeling van bestaande wijken/locaties

1.3 - Ruimte nodig voor nieuwe fysieke ontwikkelingen zoals die in het coalitieakkoord zijn opgenomen

1.4 - Goede verbindingen tussen wijken

1.5 - We koesteren onze weinige overgebleven cultuurhistorische monumenten.

1.6 - Natuur verbinden en groen versterken

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 1.1 - Het opstellen van een Omgevingsvisie Diemen met heldere uitspraken hoe met de schaarse ruimte wordt omgegaan, met het accent op doorontwikkeling van bestaande wijken/locaties , het verbinden van natuur en versterken van groen.

1.1.1 - Het opstellen van een Omgevingsvisie Diemen als opvolger van de Structuurvisie Diemen en het opstellen van Omgevingsplannen. De veelomvattendheid van de systeemwijziging (Omgevingswet) en het feit dat raad en belanghebbenden per geval minder grip hebben op ruimtelijke vraagstukken, maken vroegtijdige betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen noodzakelijk

Als opstap naar een Diemense Omgevingsvisie is een Diemense Omgevingsagenda opgesteld en vastgesteld door de gemeenteraad. Hiervoor zijn bijdragen uit de Diemense samenleving opgehaald onder andere d.m.v. een online enquête onder inwoners en partners van de gemeente en zowel binnen als buiten de gemeentelijke organisatie zijn gesprekken gevoerd.

1.1.2 - Het ontwikkelen van voorzieningen, woningen e.d. vindt plaats binnen de bestaande bebouwde omgeving. De huidige groengebieden, buiten de bebouwde kom, houden een groenbestemming. Plannen voor het buitengebied worden getoetst aan het uitgangspunt dat het moet bijdragen aan een duurzame en bestendige verbetering van de recreatieve en/of landschappelijke waarde van het gebied

De ontwikkeling van woningen en voorzieningen is volop in uitvoering op op Plantage de Sniep, punt Sniep en Holland Park. Woningbouwplannen zijn in voorbereiding voor Buitenlust en Arent Krijtsstraat 1.

Voor de Diemerscheg is samen met andere overheden een ontwikkelperspectief opgesteld gericht op het groen houden van de Diemerscheg met aandacht voor o.a. biodiversiteit, recreatie, cultuurhistorie, energietransitie en klimaatadaptatie.

De horecavoorziening House of Bird in het Diemerbos is geopend, waarmee de recreatieve waarde van het Diemerbos is vergroot.

Subdoel 1.2 - Herontwikkeling/doorontwikkeling van bestaande wijken/locaties

1.2.1 - In samenspraak met bewoners een visie opstellen met betrekking tot Diemen Zuid, zowel wat betreft de verkeersstructuur als invulling van diverse locaties

De visie voor Diemen Zuid wordt meegenomen in de Omgevingsvisie. Wat betreft de verkeersstructuur is een plan opgesteld voor aanpassing van deze structuur (met als belangrijk uitgangpunt om de busbaan open te stellen). De ontwikkeling van zoeklocatie voor woningbouw Griend is tijdelijk stop gezet in afwachting van een nadere studie naar de mogelijke ontsluiting van deze locatie.

1.2.2 - Afronden van de bouw in Plantage de Sniep door realisatie van nieuwbouw bij de tramlus en op de Punt Sniep

Deelplan P (Villa Lotta) is gerealiseerd. Punt Sniep en deelplan M zijn in aanbouw en worden in 2021 opgeleverd.

1.2.3 - Realisatie van woningbouwlocatie Holland Park, inclusief inrichting van de openbare buitenruimte, actieve gebiedsontwikkeling van woningbouwlocatie Holland Park West en planologisch faciliteren van herontwikkeling van woningbouwlocatie Holland Park Zuid

De nieuwbouw aan de Campus Diemen Zuid is gereed.

In het huidige Holland Park zijn voorbereidingen getroffen om begin 2021 het grootste deel van de openbare ruimte, kades en bruggen op te leveren aan de gemeente. De bouwblokken uit het faillissement van Bouwgroep Moonen zijn opgeleverd en de laatste bouwblokken aan de parkzijde zijn in aanbouw.

Voor de ontwikkeling van Holland Park West is Xplore geselecteerd als winnaar van de Europese aanbestedingsprocedure. In 2020 zijn de schetsontwerpen verder uitgewerkt, is het bestemmingsplan vastgesteld, is gestart met bouwrijp maken en zijn de eerste vergunningen aangevraagd, waaronder voor de brede school.

Voor Holland Park Zuid zijn de beroepsprocedures bij de Raad van State tegen het vastgestelde bestemmingsplan doorlopen. Dit heeft geresulteerd in het aanpassen van het bestemmingsplan voor één van de kavels. Het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk en gesprekken zijn opgestart met de partijen inzake de herontwikkeling van hun eigendommen.

1.2.4 - Planologisch mogelijk maken van de reeds langere tijd in voorbereiding zijnde woningbouwontwikkelingen op de Arent Krijtsstraat en locatie voormalig postkantoor

Woningbouw op de locatie van het voormalige postkantoor is opgeleverd. Voor het perceel Arent Krijtsstraat 1 is het bestemmingsplan en is de omgevingsvergunning verleend. Daartegen is beroep aangetekend.

Subdoel 1.3 - Ruimte nodig voor nieuwe fysieke ontwikkelingen zoals die in het coalitieakkoord zijn opgenomen

1.3.1 - Flexibel inspringen op nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen/initiatieven, bijvoorbeeld bij Vattenfall-centrale

Vanwege de corona pandemie is het plan aan de 3e Diem bij het fort Diemerdam voor horeca/recreatie voorlopig stilgelegd door de initiatiefnemer. Voor het plan voor een datacenter bij Vattenfall wordt gewacht op een nadere onderbouwing op gebied van duurzaam hergebruik van restwarmte. House of Bird is in het voorjaar geopend bij de entree van het Diemerbos.

1.3.2 - Realisatie van een middelbare school nabij het Duran sportcentrum en vooruitlopend hierop realisatie elders van een tijdelijke voorziening hiervoor

In 2020 zijn gesprekken gevoerd met OSB, maar door de coronaproblematiek heeft OSB prioriteit moeten geven aan de eigen onderwijsprocessen. Aandachtspunten bij de gesprekken zijn en blijven de beschikbaarheid van een tijdelijk locatie in Diemen en aanpassing van het onderwijsconcept, zodat het passend is bij zowel de onderwijsvisie van de OSB als de keuzemotieven van de Diemense leerlingen en hun ouders.

1.3.3 - Maximaal de helft van park Spoorzicht mag worden gebruikt voor de realisatie van een hockeycomplex bestaande uit max. 2 velden, een kantine en een inpasbare oplossing voor ontsluiting en parkeren

In 2020 heeft de Raad de beslissing genomen tot herinrichting van het bestaande sportpark, waarbij de twee hockeyvelden worden toegevoegd, alsmede een extra voetbalveld en handbalveld. Hockey komt niet op Spoorzicht.

1.3.4 - Zoeklocaties voor sociale woningbouw (Buitenlust, Griend, vrijkomende locatie De Venser) beoordelen op haalbaarheid en via partipicatietraject met bewoners verder ontwikkelen

Voor Buitenlust is hebben de gemeente en woningstichting Rochdale gezamenlijk een intentieovereenkomst (IOK) opgesteld en ondertekend. Er zijn 3 modellen opgesteld waarover een raadpleging in de buurt heeft plaatsgevonden (online in verband met de coronamaatregelen). De reacties worden meegenomen in de verdere uitwerking tot een conceptplan voor de sociale woningbouw in Buitenlust.

Voor De Griend is een haalbaarheidonderzoek uitgevoerd. Woningbouw blijkt technisch mogelijk.

Op basis van de leerling prognoses is de voorzichtige conclusie getrokken worden dat de locatie De Venser waarschijnlijk langer als onderwijshuisvesting moet worden behouden dan aanvankelijk gedacht.

1.4 - Goede verbindingen tussen wijken

1.4.1 - Vernieuwen Hartveldseweg/Muiderstraatweg (Oost-West As)

Het project Oost-West As is bijna afgerond, het plein bij de kerk wordt nog opnieuw ingericht..

1.4.2 - Versterken Noord-Zuidas, o.a. aanleg spooronderdoorgang bij station Diemen

De werkzaamheden voor de aanleg van de spoorondergang zijn gestart en is een inrichtingsplan voor de stationsomgeving in voorbereiding.

1.4.3 - Versterken verbindingen tussen Holland Park en Diemen Zuid/Diemen Centrum

Het bestemmingsplan voor het aanpassen van de hoofdverkeerstructuur in DIemen Zuid is in procedure gebracht en het verkeersontwerp is verder uitgewerkt,

1.5 - We koesteren onze weinige overgebleven cultuurhistorische monumenten

1.5.1 - We koesteren de cultuurhistorie en behouden monumenten zoals de Grote Rietschuur en de Pastorie door er een toekomstbestendige bestemming aan toe te kennen

Voor de Rietschuur zijn beschermingsmaatregelen genomen waarbij rekening is gehouden met de status van gemeente monument.

Samen met de ontwikkelaar van de nieuwbouw naast de Smidse aan de Ouddiemerlaan is gewerkt aan ontwerp en inrichting van belevings-venster als “Kleinste museum van Nederland”. Een soort etalage die ook interactief is.

Er is een koper gevonden voor de Pastorie.

Voor enkele projecten zijn onderzoeken archeologie uitgevoerd (o.a. uitbreiding Omval, project de Oude Smidse)

In 2020 is vanwege corona alleen een digitale versie van Open Monumenten Dag gehouden.

In 2020 is gewerkt aan een papieren en digitale versie van de onderwijscanon voor Diemen.

1.6 - Natuur verbinden en groen versterken

1.6.1 - Ontwikkelen van een Diemense "Hoofdgroenstructuur", mede door te investeren in de natuurwaarden, de verblijfskwaliteit en biodiversiteit. Bestaande natuur wordt optimaal verbonden. Daar waar buurtgroen aansluit op natuur wordt de ecologische verbinding versterkt

In 2020 is de Diemense ecologische structuur kwalitatief beschreven en beoordeeld. Hieruit zijn diverse kansen voor verbetering benoemd.

Bij wijkherinrichtingen en gebiedsontwikkelingen wordt gekeken naar een betere aansluiting tussen buurtgroen en ecologische structuur/natuur zowel ecologisch als recreatief (bijv. Holland Park West en aansluiting Diemen-Noord op de Diemerpolder).

Er is samen met de provincie en andere gebiedspartners gewerkt aan de herinrichting van de NNN-gebieden in de Gemeenschapspolder.

1.6.2 - Investeren in allerlei vormen van recreatie (mits dit de natuurwaarden niet aantast). Bijvoorbeeld door realisatie van een strandje aan De Diem

Groengebied Amstelland werkt samen met de gebiedspartners (waaronder Diemen) aan een Ambitiedocument waarin verbetering van biodiversiteit en recreatieve waarde van hun gebieden wordt verkend. Opstellen van een Plan van Aanpak voor een strandje in De Diem is opgenomen in begroting 2021.

1.6.3 - Versterken van de "ecologische hubfunctie" van groene plekken in het dorp, zoals park Spoorzicht

Groen wordt steeds meer ecologisch beheerd en ontwikkeld. Er is gestart met werkzaamheden ten behoeve van een Plan van Aanpak voor park Spoorzicht.

2. Divers, toekomstbestendig woonaanbod voor starters/bestaande inwoners

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

2.1 - Voldoende betaalbare woningen voor de lagere inkomensgroepen

2.2 - Goede huisvestingsmogelijkheden voor starters en middeninkomens

2.3 - Levensloopbestendig en duurzaam woningaanbod

Indicator maatschappelijk effect

Realisatie
2019

Begroting
2020

Realisatie
2020

2.1 - Omvang voorraad sociale huurwoningen, in beheer van woningcorporaties

2.669

2.669

3.304 1

  1. In begroting 2020 werd 2.669 gerapporteerd, zijnde de sociale huurwoningen van woningcorporaties exclusief zelfstandige studentenwoningen. Vanaf jaarrekening 2020 rapporteren we alle zelfstandige sociale huurwoningen in bezit van woningcorporaties. Dat waren er in 2020 3.304. Er zijn in 2020 geen sociale huurwoningen van corporaties opgeleverd.

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 2.1 - Voldoende betaalbare woningen voor de lagere inkomensgroepen

2.1.1 - Vergaand beperken van liberalisatie en verkoop van sociale huurwoningen in de prestatieafspraken met corporaties over het behoud van de voorraad sociale huurwoningen

Hierover zijn in het verslagjaar afspraken gemaakt in de nieuwe Raamoverenkomst Prestatieafspraken 2020-2023

2.1.2 - Realisatie van ca. 2.800 woningen, waarvan 1.085 sociale huurwoningen, 600 middenhuur woningen en overige vrije sector koop/huur

In 2020 zijn 332 nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad. Dit is inclusief 112 dure huurwoningen die in Blok 20 in Holland Park zijn gerealiseerd.

2.1.3 - Opnemen van een verplicht aandeel sociale huurwoningen en middenhuurwoningen in het woningbouwprogramma voor de ontwikkelingen in Holland Park West en Holland Park Zuid

In de overeenkomst met de marktpartij voor Holland Park West liggen afspraken vast over een verplicht aandeel sociaal (30%) en middeldure huur (24%). Dit is ook publiekrechtelijk vastgelegd in het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan Holland Park Zuid is vastgelegd dat het programma minimaal 30% sociale huurwoningen en 20% middeldure huurwoningen bevat.

Subdoel 2.2 - Goede huisvestingsmogelijkheden voor starters en middeninkomens

2.2.1 - Het verstrekken van startersleningen wordt gecontinueerd volgens de huidige regeling

In 2020 is de verordening Starterslening Diemen aangepast. Het maximale hypotheekbedrag is verhoogd tot de NHG-grens.

2.2.2 - Afspraken maken over voorrang voor inwoners van Diemen en andere doelgroepen met corporaties en andere doelgroepen

De Huisvestingswet beperkt de mogelijkheden om voorrang te geven aan Diemenaren. Met de corporaties is afgesproken dat in 2021 Diemenaren voorrang hebben op een deel van de nieuw op te leveren sociale huurwoningen aan de Tramlus bij de Sniep voor zover dat binnen de wettelijke mogelijkheden past. In 2020 is afgesproken dat bij de helft van de sociale huurwoningen in de Tramlus Diemenaren voorrang hebben. Diemenaren zullen in 2021 voorrang hebben op een deel van de woningen die voor jongeren bestemd zijn, op een deel van de seniorenwoningen en op een deel van de reguliere sociale huurwoningen.

2.2.3 - Bij de 600 middenhuur woningen wordt bij de eerste verhuur voorrang gegeven aan Diemense kandidaten. De noodzakelijke juridische middelen worden ingezet om middenhuur woningen ook middenhuur te laten blijven

Daar waar relevant wordt de Verordening doelgroepen woningbouw Diemen 2019 van toepassing verklaard. Bij projecten worden waar mogelijk afspraken gemaakt over de toewijzing van de woningen met voorrang aan Diemenaren.

2.2.4 - Gebruik maken van de mogelijkheden die de gewijzigde Huisvestingswet geeft om alle middeldure woningen in de huisvestingsverordening op te nemen

De Huisvestingsverordening Diemen 2020 is vastgesteld dat middeldure huurwoningen waarop de Verordening doelgroepen woningbouw Diemen 2019 van toepassing is met voorrang worden toegewezen aan huishoudens met een middeninkomen.

Subdoel 2.3 - Levensloopbestendig woningaanbod

2.3.1 - Bij nieuwbouw aandacht geven aan levensloopbestendig bouwen en bij bestaande eigen woningen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om ook deze levensloopbestendig te maken

Nieuwbouw voldoet aan het Bouwbesluit is daarmee tot op zekere hoogte levensloopbestendig. Daarnaast worden er voor projecten aanvullende afspraken gemaakt. Zo is voor Holland Park West de aanpasbaarheid voor mindervaliden meegenomen in het programma van eisen en zijn deze eisen in 2020 nader besproken. In 2021 zal dit tot uitdrukking komen in het definitief ontwerp voor Holland Park West.

In 2020 is er een inventarisatie gedaan van het aantal sociale huurwoningen van corporaties dat rolstoelgeschikt te maken is. Het gaat dan om woningen die bewoonbaar zijn door iemand die afhankelijk is van een rolstoel. Daar kwam uit dat er 16 woningen zijn die rolstoelgeschikt te maken zijn. In 2021 zal zullen met de corporaties afspraken gemaakt worden om hieraan een vervolg te geven.

2.3.2 - Onderzoek doen naar mogelijkheden en regelingen voor duurzaamheidsingrepen in de eigen woningen

In 2020 is een Regeling Reductie Energiegebruik subsidie aangevraagd. Op basis hiervan zijn energiebesparingsmaatregelen bij woningeigenaren vergoed. De subsidie was gekoppeld aan de jaarlijkse collectieve inkoopactie voor energiebesparingsmaatregelen en zonnepanelen.

In 2020 is een voorstel uitgewerkt voor het verruimen van de gemeentelijke duurzaamheidslening naar ondermeer groendaken. De raadsbehandeling is gepland in 2021.

Prestatie-indicatoren

Realisatie
2019

Begroting
2020

Realisatie
2020

2.2.1 - Aantal verstrekte startersleningen

0

5

1

2.2.2 - Aantal nieuw gebouwde woningen per 1.000 woningen (verplicht)

99 (9,9%)

30 (3,0%)

15 (1,5%)

2.2.3 - % Demografische druk (verplicht)1

NB

NB

NB

  1. Dit betreft een verplichte BBV-indicator, die niet te begroten is. De gegevens zijn nog niet op te halen van de website van KING.

3. Aantrekkelijk ondernemersklimaat

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

3.1 - Aantrekkelijke werklocaties

3.2 - Diverse en toekomstbestendige detailhandelstructuur

3.3 - Goede kwaliteit dienstverlening aan gevestigde en startende bedrijven

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 3.1 - Aantrekkelijke werklocaties en vestigingsklimaat

3.1.1 - Continueren van periodieke overleggen met bedrijven en instellingen op Bergwijkpark/Holland Park, bedrijventerreinen en winkelcentra met ondernemers, ondernemersvereniging en politie om maatregelen af te stemmen om aantrekkelijkheid te behouden/vergroten. Bij deze overleggen wordt ook thema duurzaamheid meegenomen

Door de uitbraak van het coronavirus zijn alle externe overleggen in digitale vorm gehouden. Een aantal overleggen die in de 1e helft van 2020 gepland stonden zijn niet doorgegaan of verplaatst, veelal op verzoek van de ondernemers zelf.

De volgende overleggen zijn wel doorgegaan in 2020: Bestuurlijk Overleg met Ondernemend Diemen (2x), Bedrijvenpanel Verrijn Stuart (1x), Bedrijvenpanel Stammerdijk en De Sniep (1x), Werkgroep Bergwijkpark-Holland Park (1x), Winkeliersoverleg Diemerplein (1x). Daarnaast zijn er vele bilaterale gesprekken geweest tussen bestuurders of ambtenaren met ondernemers.

3.1.2 - We steunen initiatieven op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen

De volgende initiatieven op deze gebieden zijn ondersteund: Winst uit je Woning, Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, Samen Veilig Ondernemen, Verzilver uw dak (zonnepanelen op bedrijfspanden), Veilig uw pand verhuren.

3.1.3 - Diemen als vestigingslocatie voor bedrijven meenemen in Daarom Diemen campagne

Vanwege het coronavirus is de strategie voor 2020 aangepast van het aantrekken van geschikte bedrijven naar het behouden van de bestaande bedrijven. Hiervoor zijn een aantal publiekscampagnes gehouden om de aandacht voor - en de omzet van de lokale ondernemers te vergroten. Onder andere: Steun de Horeca, Koop Lokaal, 5-Mei maaltijden actie, Wensmaaltijden, Winterkleding actie. Daarnaast is in 2020 het ondernemers (corona)-adviesgesprekken traject gestart.

3.1.4 - Bergwijkpark: opwaardering werklocatie door verbetering beleving en branding om voor huidige en toekomstige werknemers en bedrijven aantrekkelijk te zijn

In 2020 is door het realiseren van de trimroute de opwaardering van Bergwijkpark afgerond. Wegens het coronavirus is ook hier de focus van ‘branding’ en aantrekken van geschikte bedrijven verplaatst naar het behoud en ondersteuning van de bestaande bedrijven. Door het vele thuiswerken van de werknemers op Bergwijkpark hebben we nog geen volledig beeld van het gebruik van de trimroute en de ervaringen en beleving van het gebied na de opwaardering. De eerste signalen zijn desondanks positief.

Subdoel 3.2 - Diverse en toekomstbestendige detailhandelstructuur

3.2.1 - Meedenken met winkeliersvereningen en eigenaren/beheerders winkelcentra over functioren winkelcentra en evt. suggesties voor invulling. Afstemming winkeliersvereniging en eigenaar winkelcentrum Diemen Noord m.b.t. herinrichting openbare ruimte, met Diemen Zuid (Kruidenhof) m.b.t. wensen tot revitalisering door nieuwe eigenaar

De contacten en overleggen met alle winkeliersverenigingen zijn in 2020 behoorlijk aangehaald, al lag de nadruk vooral op (uitvoering van) alle coronamaatregelen die de winkeliers moesten treffen. Denk aan het extra reinigen van winkelmandjes, toezien op aantal mensen in de winkels etc.

Hiernaast is actief meegedacht over een horecavoorziening in winkelcentrum Diemen Noord om een meer sociale functie en ondersteuning voor ouderen te realiseren.

Winkelcentrum Kruidenhof zit middenin renovatieplannen, de winkeliersvereniging is meegenomen in de communicatie hierover met als doel een toekomstbestendig winkelcentrum.

Om de schoenen- en kledingbranche een impuls te geven is de Winterkleding-actie gestart. In het voorstadium van de actie is winkeliersvereniging Diemerplein betrokken, om zo een zo groot mogelijk draagvlak en dus een succes te krijgen.

3.2.2 - Volgen regionale detailhandelsontwikkelingen en beleid

In 2020 zijn stappen gezet om tot een opvolging van het regionale detailhandelsbeleid 2016-2020 te komen. Binnen de Amstelland-Meerlanden regio is een concept regionale detailhandelsvisie opgesteld.

Subdoel 3.3 - Goede kwaliteit van dienstverlening aan gevestigde en startende bedrijven

3.3.1 - Persoonlijke advisering aan in (financiële) moeilijkheden verkerende ondernemers door 155-Help een bedrijf (IMK).

Om ondernemers in het bijzondere coronajaar 2020 te ondersteunen waren meerdere initiatieven beschikbaar: 155-Help een bedrijf (IMK), vanuit Sociale Zaken is uitvoering gegeven aan de steunmaatregelen Tozo, het bedrijvenloket Economische Zaken is geopend voor vragen en ondernemers konden ook terecht voor een corona-adviesgesprek bij een externe partij.

3.3.2 - Organisatie jaarlijks netwerkevenement voor alle ondernemers (Vaart in Diemen) met Ondernemend Diemen

Vaart in Diemen is in digitale vorm gehouden op 18 november 2020. De nadruk lag dit jaar op inspireren ipv netwerken. Maar liefst 75 deelnemers sloten online aan om geïnspireerd te worden door Oostenrijk Groep, zwaar geraakt is door de coronaciris, en door Focus Academy. De avond werd geopend door Jeroen Klaasse en Joop Saan (Ondernemend Diemen) om af te sluiten met een dankwoord en toast van burgemeester Erik Boog. Voor de toast hebben alle deelnemers een borrelbox ontvangen van de lokale cateraars Jaspers Group en Mark’s Party & Catering, als branche bijzonder hard getroffen door de coronacrisis.

3.3.3 - Continuering deelname aan deelregionaal programma ZAAI voor tijdelijke begeleiding van startende ondernemers in de AM gemeenten: 2e ronde Zaai Diemen in eerste helft 2019

Wegens het coronavirus is ZAAI niet doorgegaan omdat een persoonlijke ontmoeting een essentieel onderdeel is van het ZAAI traject dat in digitale vorm niet goed is na te bootsen.

Prestatie-indicatoren

Realisatie
2019

Begroot
2020

Realisatie
2020

3.1.1 - Aantal vestigingen per 1.000 inwoners in de leeftijd 15 t/m 64 jaar (verplicht)1

157,3

NB

NB

3.1.2 - Waardering vestigingsklimaat gemeente (verplicht)

NB: (tweejaarlijks onderzoek)

7,6

7,7

3.1.3 - Waardering ondernemingsklimaat gemeente (verplicht)

NB: (tweejaarlijks onderzoek)

7,4

7,0

  1. Dit betreft een verplichte BBV-indicator, die niet te begroten is. De gegevens zijn nog niet op te halen van de website van KING.

4. Vergunningaanvragen worden snel en juist afgehandeld

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

4.1 - Wabo-vergunningen binnen wettelijke termijnen (flitsvergunning)

4.2 - Voldoen aan de kwaliteitscriteria 2.1 Wet VTH

4.3 - Volledig digitale vergunningverlening

Indicator maatschappelijk effect

Realisatie
2019

Begroting
2020

Realisatie
2020

4.1 - % van de Wabo vergunningsaanvragen dat binnen 6 weken wordt afgehandeld (wettelijke termijn is 8 weken)

77%

80%

65% i.v.m. veel complexe plannen

4.3 - % van alle Wabo-aanvragen dat digitaal wordt ingediend (inclusief APV en drank & horeca)

Wabo 95%
DH&APV 90%

Wabo 90%
DH&APV 80%

Wabo 90%
DH&APV 80%

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 4.1 - Ruimschoots binnen wettelijke termijnen (flitsvergunning)

4.1.1 - Er wordt gewerkt conform processen die lean en duidelijk beschreven zijn

Dat gebeurt ten aanzien van de processen op basis van de huidige wetgeving (Wabo). Tegelijkertijd wordt gewerkt aan nieuwe processen die van toepassing zullen zijn onder de Omgevingswet.

Subdoel 4.2 - Voldoen aan de kwaliteitscriteria 2.1 Wet VTH (proces- en massacriteria)

4.2.1 - Uitvoering en afstemming van processen in samenwerking met andere gemeenten

Dit gebeurt in het kader van de gezamenlijke implementatie van de Omgevingswet in Duo+ verband.

Subdoel 4.3 - Volledig digitale vergunningverlening

4.3.1 - Gerichte kanaalsturing (website en klantcontacten) richting digitale aanvraag

Voor de bestaande regelgeving (Wabo) gebeurt dit al zoveel mogelijk. Het nieuwe digitale stelsel Omgevingswet gaat hierin een stap verder, ervan uitgaande dat dit digitale stelsel daadwerkelijk (en op tijd) uitvoerbaar is. Dat is een verantwoordelijkheid van het Rijk.

4.3.2 - Faciliteren van aanvragers die (nog) niet digitaal werken

Dit gebeurt in het kader van het vooroverleg, waarbij in samenspraak met een aanvrager, een digitale aanvraag wordt opgesteld. In verband met de beperkingen door de coronamaatregelen is dit in 2020 vooral per mail en telefoon gebeurt.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf