Onderwijshuisvesting
Gemeenten hebben een wettelijke zorgplicht ten aanzien van de onderwijshuisvesting voor onder andere het primair onderwijs. Dat betekent dat de gemeente ondermeer verantwoordelijk is voor nieuwbouw van scholen en uitbreiding van bestaande locaties.Om vinger aan de pols te houden of de beschikbare ruimte in de scholen nog in de pas loopt met de ontwikkelingen in de leerlingpopulatie worden periodiek leerlingprognoses opgesteld. Uit de meest recente prognoses is gebleken dat het aantal leerlingen in het Diemense basisonderwijs groeit als gevolg van de groei van Diemen als geheel. Deze groei brengt een tijdelijke, grotere ruimtebehoefte met zich mee.
Uitbreiding Brede School de Kersenboom
Uit de eerder opgestelde leerlingprognoses is gebleken dat het aantal leerlingen in Diemen de komende jaren zal groeien. Met name in Plantage de Sniep is een (tijdelijke) piek in de te verwachten leerlingaantallen zichtbaar bij Brede School de Kersenboom. Om deze piek op te vangen is in 2020 de capaciteit van de Kersenboom uitgebreid door toevoeging van tijdelijke huisvesting naast het hoofdgebouw van de school. Dit bijgebouw, de Kersenbloesem, biedt ruimte aan vier extra groepen en heeft ruimte voor een kinderopvanggroep.
Strategische visie onderwijshuisvesting
In 2020 heeft een actualisatie van de strategische visie onderwijshuisvesting plaatsgevonden. Adviesbureau M3V heeft onderzoek gedaan naar de ruimtebehoefte in het onderwijs, uit dit onderzoek in combinatie met de leerlingprognoses is gebleken dat de ruimtebehoefte de komende jaren groter zal worden. De gemeente heeft hier reeds in 2020 op ingespeeld door de uitbreiding van de Kersenboom te realiseren en door de huidige locatie van het Atelier als onderwijslocatie aan te houden. In 2021 en 2022 zal een nieuw integraal huisvestingsplan worden opgesteld om de ontwikkelingen in de onderwijshuisvesting voor de lange termijn vast te leggen.