Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

1. Voldoende kans op brede ontwikkeling

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

1.1 - Kinderen hebben toegang tot breed ingerichte voorschoolse-, onderwijs- en naschoolse voorzieningen

1.2 - Talenten van kinderen en jongeren worden optimaal benut

1.3 - Geen achterstanden in de (taal)ontwikkeling van kinderen

1.4 - Zorg voor de kinderen vanuit het onderwijs/opvang is gewaarborgd

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 1.1 - Kinderen hebben toegang tot breed ingerichte voorschoolse, onderwijs- en naschoolse voorzieningen

1.1.1 - Geschikt maken van onderwijsgebouwen voor gecombineerd aanbod van onderwijs, opvangvoorzieningen en naschoolse activiteiten (in combinatie met sport, cultuur en wijkactiviteiten)

Diemen groeit, daardoor is meer capaciteit in het onderwijs nodig. In 2020 is bij Brede School de Kersenboom een uitbreiding gerealiseerd voor onderwijs en kinderopvang.

1.1.2 - Ondersteuning bij het ontwikkelen van (zorg)netwerken en samenwerking tussen de verschillende partners binnen de gemeente

Met regelmaat vinden er netwerksessies plaats, waaronder de ambtelijke en bestuurlijke Lokale Educatieve Agenda (LEA), waar partners in verschillende samenstellingen bij elkaar komen. Tijdens de LEA's is in 2020 onder andere aandacht geweest voor de leerlingengroei, doorlopende leerlijn, overdracht van voorschool naar vroegschool en samenwerking in het onderwijs bij aanmeldingen. Daarbij zijn in 2020 een aantal (digitale) trainingen georganiseerd voor professionals in het jeugdwerkveld over het gebruik van de vernieuwde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

1.1.3 - Financieren van aanvullende (onderwijs)voorzieningen (zwemonderwijs, bewegingsonderwijs, buurtsportcoaches)

In 2020 zijn deze onderwijsvoorzieningen gesubsidieerd. Dit heeft ertoe geleid dat er onderwijsbegeleiding beschikbaar is voor kinderen en er kwalitatieve begeleiding en beweegaanbod is. Ook is gestart met de ontwikkeling van de Onderwijscanon.

1.1.4 - Handhaving van en toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang

In 2020 zijn de werkzaamheden op het toezicht (GGD) en de handhaving (gemeente) op de kwaliteit en veiligheid kinderopvang uitgevoerd. De gemeente Diemen heeft wederom in 2020 haar A-status behouden.

Subdoel 1.2 - Talenten van kinderen en jongeren worden optimaal benut

1.2.1 - Verbinden van onderwijs en opvang met het project buurtsportcoaches en met de SWD

De buurtsportcoaches waren in 2020 op de basisscholen actief en hebben contacten met de opvang.

Subdoel 1.3 - Geen achterstanden in de (taal)ontwikkeling van kinderen

1.3.1 - Verder versterken van de voor- en vroegschoolse educatie en de doorgaande lijn

Ook in 2020 is er ingezet op borging en verbetering van de kwaliteit van de voorschoolse educatie middels inzet van de oudercontactfunctionaris en de (LEA)overlegstructuren.

1.3.2 - Faciliteren overlegstructuren, afspraken maken met betrokken partners, ondersteunen van betrokken partners

In 2020 is er door de gemeente gefaciliteerd terugkerend overleg geweest tussen de verschillende partners, ondermeer middels de ambtelijke en bestuurlijke LEA (Lokale educatieve agenda). Tijdens deze overlegstructuren worden signalen en knelpunten besproken, ook worden afspraken gemaakt tussen partners en gemeente.

1.3.3 - Subsidiëren voorschoolse VVE-instellingen

In totaal zijn er in Diemen zeven peuteropvanggroepen op zes locaties. Per groep is er plaats voor zestien peuters. Met ingang van 1 augustus 2020 is het aanbod uitgebreid van gemiddeld 10,5 uur naar gemiddeld 16 uur VVE per week.

1.3.4 - Toeleiden doelgroepkinderen naar VVE-instelling

Sinds 2019 heeft de oudercontactfunctionaris meer uren voor de toeleiding van doelgroeppeuters naar de VVE-locaties. Als gevolg van de coronacrisis konden niet alle huisbezoeken aan ouders doorgaan. De oudercontactfunctionaris heeft waar mogelijk digitaal en telefonisch de toeleiding voortgezet.

Subdoel 1.4 - De zorg voor de kinderen vanuit het onderwijs/opvang is gewaarborgd

1.4.1 - Signaleren van zorgkinderen en doelgroepkinderen

Ook in 2020 heeft het consultatiebureau samen met de oudercontactfunctionaris doelgroepkinderen zoveel mogelijk toegeleid naar VVE en/ of andere preventieve voorzieningen. Daarnaast hebben de ouder- en kindcoaches een actieve signalerende rol op de basisschool. De ouder- en kindcoach 0-5 jaar signaleert zorgkinderen op de peuteropvang en kinderdagverblijven.

1.4.2 - Toezicht houden op naleving van de leerplicht en kwalificatieplicht

In 2020 hebben de leerplichtambtenaren onder bijzondere omstandigheden als gevolg van corona toezicht gehouden. Er is vooral in redelijkheid gekeken naar wat haalbaar is geweest voor ouders wanneer bijvoorbeeld onderwijs op afstand werd uitgevoerd. In het jaarverslag is verantwoording afgelegd over het schooljaar 2019-2020.

1.4.3 - Verzorgen van leerlingenvervoer

De aanvragen voor leerlingenvervoer worden behandeld door het team Wmo van de gemeente.

Prestatie-indicatoren

Realisatie
2019

Begroting
2020

Realisatie
2020

1.3.1 - % van de geïndiceerde smalle doelgroepkinderen dat wordt doorgeleid naar een VVE-instelling

N.v.t.

95%

N.v.t.1

1.4.1 - Absoluut verzuim per 1.000 leerlingen (verplicht)

1,0

0,0

0

1.4.2 - Relatief verzuim per 1.000 leerlingen (verplicht)

129

150

102

1.4.3 - % vroegtijdige schoolverlaters t.o.v. deelnemers aan VO en MBO (verplicht)

2,4%

afname

2,9%

  1. Op basis van de indicatoren zoals door de Rijksoverheid vastgesteld valt 13 procent (55 peuters) van de peuters in Diemen in de doelgroep van het onderwijsachterstandenbeleid. In de praktijk wordt in Diemen een bredere doelgroepdefinitie gehanteerd om de voorschoolse voorzieningen breed toegankelijk te maken, dit resulteert erin dat zo'n 90 doelgroepkinderen per jaar gebruik maken van de VVE-locaties.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf