Coronamaatregelen

Handhaving coronamaatregelen

Vanaf 27 februari 2020 heeft Diemen te maken gehad met de aanpak van de coronacrisis. De handhaving van de coronamaatregelen hebben binnen de uitvoering van de taken Veiligheid en Handhaving de hoogste prioriteit gekregen. Een en ander heeft geleid tot een herschikking van prioriteiten en het niet uitvoeren van een aantal onderdelen (zoals voorlichtingsbijeenkomsten) omdat deze in het kader van de coronamaatregelen of niet toegestaan waren of niet uitgevoerd konden worden, rekening houdende met de geldende maatregelen zoals het maximaal aantal personen en het houden van voldoende afstand.

Het team Handhaving (THH) en Openbare Orde en Veiligheid (OOV) werd (en wordt) continu geconfronteerd met de nieuwe regelgeving in de vorm van een nieuwe noodverordening en sinds december 2020 de nieuwe tijdelijke COVID-wet. De vertaling van deze regels naar de werkvloer is iets dat het team ontzettend bezig heeft gehouden en nog steeds houdt. Ook de frequentie van wijziging van de maatregelen is hoog. Naast de juridische vertaling worden we in het werkveld geconfronteerd met vele wijzigingen in bedrijfsvoeringen van de diverse organisaties. Deze wijzigingen moeten naast de geldende regelgeving worden gelegd.

We hebben daarnaast de regelgeving voor de grotere branches, zoals supermarkten, sportverenigingen en horeca te vertaald in brieven of e-mails en blijven dit doen. Dit alles om ervoor te zorgen dat de regels duidelijk zijn en dat handhavend optreden niet hoeft te geschieden. Verder zijn we een vraagbaak voor bedrijven die een antwoord willen op de vraag of iets wel of niet kan. Ook adviseren we ten aanzien van bepaalde activiteiten, zoals bijvoorbeeld het uitdelen van de griepprik, waarbij vele personen tegelijk aanwezig zijn en het wel of niet laten doorgaan van de Sinterklaasintocht. Naast deze taken nemen we deel aan het Regionaal Operationeel Team (ROT), waarin de nieuwe regelgeving al wordt doorgesproken en nemen we deel aan regionale handhavingsoverleggen.

De wijziging van de regelgeving is ook doorvertaald naar het digitale systeem van de handhavers Openbare Ruimte. Dit om zo ons werk goed inzichtelijk te kunnen maken en ook hetgeen we in het werkveld constateren, kunnen analyseren. Op deze wijze zien wij snel waar we op moeten inzetten, op welke tijdstippen en waar handhavend optreden noodzakelijk is. Het zichtbaar aanwezig zijn, heeft al een aanzienlijke werking op de naleving van de regelgeving. Daar waar nodig, handhaven we.

De BOA’s draaiden in combinatie met de toezichthouders brandveiligheid, bouw- en woningtoezicht en milieu speciale coronadiensten. Dit om goed toezicht te kunnen houden op de coronamaatregelen.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf